Osoby do kontaktu:
mgr inż. Małgorzata Grudzińska-Gronek
Dział Projektów Krajowych
22 234 + wew.
13 74
malgorzata.gronekSPAMFILTER@pw.edu.pl
NCBR - ERA-NET Cofund ERA-HDHL
wzmocnienie współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności, diety, aktywności fizycznej i zdrowia.
Wpływ składników żywności i metod przetwarzania żywności na wywoływanie lub zapobieganie wystąpieniu nietolerancji i alergii pokarmowych wśród konsumentów.
mikrofirmy, małe i średnie firmy, duże firmy, uczelnie, jednostki naukowe, konsorcja (przedsiębiorstwo + organizacja badawcza).
środki przeznaczone dla polskich wnioskodawców wynoszą 400 000 euro.
Wnioskodawcy mogą składać wnioski wyłącznie za pośrednictwem systemu informatycznego IP, do którego należy się zarejestrować przed złożeniem wniosku.
Aby wniosek z udziałem partnerów z Polski mógł być dofinansowany przez NCBR, w konsorcjum musi brać udział polski przedsiębiorca lub polska jednostka naukowa.
Wnioskodawcy, których wniosek znajdzie się na międzynarodowej liście projektów rekomendowanych do finansowania, zostaną poproszeni o przygotowanie krajowego wniosku o dofinansowanie. Wnioski zostaną zaopiniowane pod kątem zasadności wnioskowanej kwoty dofinansowania (wniosek nie będzie oceniany merytorycznie). Data naboru wniosków krajowych: I kwartał 2022 r.
dostępne są na stronie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz na stronie ERA-HDHL.
- do COP: 29.03.2021
- do NCBR: 02.02.2021 - 08.04.2021